Zašto smo često umorni posle jela?

 

Svako iz sopstvenog iskustva zna da je često umoran nakon obilnog ručka. Kako prenosi bečki profesor Hademar Bankhofer sada su britanski istraživači otkrili zbog čega je to tako. Krivi su neuroni iz medjumozga.

Posmatrane su navike u jelu kod 1.000 ljudi i dokumentovano je stanje nakon jela. Rezultat je da postoje odredjene ćelije u mozgu koje su odgovorne za našu budnost i aktivnost. Upravo te ćelije se veoma često nakon obilnog unošenja hrane blokiraju i to nas čini tromima, objašnjava Bankhofer.

Posebni neuroni u mozgu proizvode belančevinu oreksin koji je odgovoran za to da budemo budni u toku dana. Šećer koji unosimo hranom daje telu glukozu, a glukoza ometa neurone u proizvodnji oreksina. Posledica je da ubrzo nakon jela nastane nedostatak oreksina i to nas čini umornima.

Da bismo sprečili manjak oreksina, pre svega izbegavajte šećer posle ručka. Nemojte jesti jela koja sadrže puno šećera, izbegnite dezert i šećer u kafi. Isto tako i masna jela u kombinaciji sa ugljenim hidratima podstiču blokadu neurona. Ko nakon ručka želi da ostane budan, neka jede hrskave salate sa grilovanim komadićima ćuretine, pažljivo dinstano povrće ili sveže voće.