Muškarci se brže zaljubljuju

 

Vreme koje je muškarcima potrebno da se zaljube na prvi pogled iznosi 8,2 sekunde, tvrde naučnici. Što se pogled muškarca duže zadržava na ženi prilikom prvog susreta, to je njegovo interesovanje veće. Ako traje svega nekoliko sekundi, onda to znači da nije preterano impresioniran. Ali, ako pređe prag od 8,2 sekundi, to bi moglo da znači da je već do "ušiju" zaljubljen.

Ovo, međutim, ne važi za suprotni pol. Žene mnogo duže posmatraju muškarce bez obzira da li im se oni dopadaju ili ne.

Tokom istraživanja, postavljene su skrivene kamere koje su pratile pokrete očiju 115 studenata u razgovoru sa grupom glumica i glumaca. Studenti su zatim bili zamoljeni da rangiraju svoje sagovornike po stepenu privlačnosti.

Muškarci su u proseku gledali 8,2 sekunde u glumice koje su im se dopale, a svega 4,5 sekundi u one koje su im se činile manje atraktivnim, piše američki naučni časopis "Arhiva seksualnog ponašanja". Studentkinje su, pak, posmatrale glumce podjednako dugo.

Istraživači veruju da muškarci koriste očni kontakt u potrazi za odgovarajućom partnerkom, dok žene strahuju da ne privuku neželjenu pažnju koja ih može odvesti i do neželjene trudnoće.